Πεδία δράσης

Βασικό πεδίο δράσης και αναφοράς του έργου μας είναι ο ύπαιθρος χώρος με εστίαση στις τοπικές κοινωνίες και τις δραστηριότητές τους.

Υποστήριξη των τοπικών φορέων και δρώντων (ΚοινΣεπ, Συνεταιρισμούς, Πολιτιστικούς συλλόγους κτλ) για να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν δράσεις βιώσιμης αξιοποίησης και διαχείρισης των πόρων τους. Αυτός ο στόχος στηρίζεται στη ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών καθώς και στην δημιουργία δικτύων τοπικών, εθνικών και διεθνών για την υποστήριξη της ενεργούς συμμετοχής των τοπικών δρώντων και την κινητοποίηση των περιοχών της υπαίθρου.

Oργάνωση και λειτουργία δικτύου έρευνας-δράσης σε σημαντικά θέματα και διακυβεύματα που αφορούν τον ύπαιθρο χώρο όπως βιώσιμη και εδαφική ανάπτυξη, αγρο-οικολογία, προσέλκυση πληθυσμού για εγκατάσταση ή/και δραστηριοποίηση, εδαφικός εναλλακτικός τουρισμός, κ.α.

Διάγνωση & Συμμετοχικός Σχεδιασμός

Σχεδιασμός και εφαρμογή μιας «εδαφικής διάγνωσης» με τη χρήση προσαρμοσμένων μεθόδων και εργαλείων για την υποστήριξη της ενεργούς συμμετοχής τόπων και τοπικών ομάδων που αναλαμβάνουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με έντονη χωρική διάσταση, όπως: εκπόνηση σχεδίων δράσης

Σχεδιασμός & εφαρμογή του εδαφικού προτύπου ανάπτυξης

Το πρότυπο αυτό βασίζεται σε τρεις πυλώνες α) την ταυτοποίηση των τοπικών πόρων, β) τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων δρώντων και γ) τον συντονισμό των συμμετεχόντων εταίρων
Η ΤΤ έχει σημαντική εμπειρία στην ανίχνευση και ανάδειξη των εδαφικών πόρων με τη χρήση ειδικής μεθοδολογίας Η μεθοδολογία αυτή στηρίζει την ανίχνευση και ανάδειξη των τοπικών πόρων καθώς και την τοποθέτησή τους στην αγορά, αλλά και παράλληλα, τον εντοπισμό και τη δέσμευση των δρώντων να συμμετέχουν στην κατασκευή αυτών των πόρων. Τη διάγνωση αυτή υποστηρίζει μια ειδική μεθοδολογία τρισδιάστατης οπτικοποίησης για την υποστήριξη των τοπικών συμμετεχόντων σε διαβουλεύσεις και στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν

Τοπικές γεωργίες με βάση τα παραγωγικά και καλλιεργητικά τους συστήματα

Η Terra Thessalia διερευνά και προσδιορίζει στο εσωτερικό περιφερειών και περιφερειακών ενοτήτων ιδιαίτερα παραγωγικά και καλλιεργητικά συστήματα. Ενεργοποιώντας τη μεθοδολογία που έχει αναπτύξει για τη διάγνωση και την υποστήριξη της συμμετοχικότητας ταυτοποιεί σχετικές ζώνες και όλες τις σχετικές πληροφορίες που τις αφορούν (είδη καλλιέργειας, μέγεθος εκμεταλλεύσεων κτλ).
Στις ζώνες αυτές η Terra Thessalia επεξεργάζεται και προτείνει ένα σχέδιο ήπιας αναδιάρθρωσης, με μικρό κόστος το οποίο βασίζεται στα αποτελέσματα και στις εμπειρίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προγράμματος για την Αναγεννητική Γεωργία.

Αγρο-οικολογική μετάβαση

Η Terra Thessalia έχει δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών και φορέων το οποίο εξειδικεύεται στον τομέα της αγρο-οικολογικής μετάβασης. Εστιάζει στις αγροτικές περιοχές της Μεσογείου. Εδώ και τρία χρόνια έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας στη Θεσσαλία (Συνεταιρισμός Ενιπέα, περιοχή Φαρσάλων) σε 500 στρέμματα 25 παραγωγών. Επίσης, συμμετέχει στην υλοποίηση μιας πρότασης για παρεμφερές έργο (περιλαμβάνει και την ανάκτηση εγκαταλειμμένης γεωργικής γης) στην Κύπρο με τη συνεργασία του Ινστιτούτου MountMED, των Ιδρυμάτων Δαυίδ και Λεβέντη.
Τη δράση αυτή συντονίζει η Terra Thessalia και την υποστηρίζει ένα δίκτυο επιστημόνων και παραγωγών. Την εφαρμογή της δράσης έχουν αναλάβει η Terra Thessalia συνεπικουρούμενη από το Εργαστήριο Αγροτικού χώρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Terra Thessalia.

Τοπικό Αγρο-Οικολογικό Πρόγραμμα

Με βάση τα ερευνητικά συμπεράσματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των αρχών της αναγεννητικής γεωργίας, η Terra Thessalia εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αγρο-οικολογικού πρότυπου γεωργίας το οποίο μεταξύ άλλων θα υποστηρίζει ένα μικτό αγροτικό σύστημα (γεωργία και ποιμενική κτηνοτροφία).
Το πρότυπο αυτό θα προσαρμόζεται σε κάθε τόπο ανάλογα με το παραγωγικό του σύστημα και τη διάρθρωση των οικογενειακών του εκμεταλλεύσεων αποτελώντας ένα Τοπικό Αγρο-οικολογικό Πρότυπο (ΤΑΠ). Το σχέδιο ονομάζεται Τοπικό Αγρο-Οικολογικό Πρότυπο (ΤΑΟΠ). Οργανώνεται γύρω από τους τομείς-στόχους α) βελτίωσης της γονιμότητας του εδάφους, β) μείωσης των αζωτούχων λιπασμάτων, γ) μείωση της κατανάλωσης νερού με άρδευση ακριβείας και δ) χρησιμοποίηση μέρους της χορτομάζας των φυτών κάλυψης για την ποιμενική ή/και σταβλισμένη κτηνοτροφία.
Το ΤΑΟΠ προσαρμόζεται και προτείνεται για εφαρμογή σε κάθε εκμετάλλευση με βάση το παραγωγικό της σύστημα, τις καλλιέργειές της και ένα σύστημα αμειψισποράς το οποίο οργανώνεται σε διετή ή τριετή περίοδο.

Τουρισμός περιοχών της υπαίθρου

Η Terra Thessalia εργάζεται για την ανάπτυξη ενός τουρισμού της υπαίθρου ό οποίος οργανώνεται με βάση τη φέρουσα ικανότητα ενός τόπου ως προς τις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, να σχεδιάσει και λειτουργήσει ένα διατοπικό σύστημα υποδοχής και ένταξης στο χώρο επισκεπτών και ενδιαφερόμενων.

Πολιτική υποδοχής νέου πληθυσμού

Ενσωματώνει τα ζητήματα της κατοικίας, της απασχόλησης και των εξυπηρετήσεων. Στηρίζεται στη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού της δράσης σε Περιφερειακό επίπεδο και με διακλαδώσεις στο επίπεδο των Δήμων. Για τη δράση αυτή συνεργάζονται το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του ΤΜΧΠΠΑ και το IADT του Πανεπιστημίου Clermont Ferrand.

Κοινωνική & αλληλέγγυα Οικονομία

Συνδυάζει την κλαδική και χωρική οργάνωση φορέων και δραστηριοτήτων της Κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην κλίμακα της Περιφέρειας (κλαδική εκπροσώπηση) και των Δήμων ως στοιχειώδη κλίμακα οργάνωσης της χωρικής οργάνωσης). Τη θεματική αυτή συντονίζει η ομάδα………….

Συμμετοχικό Σύστημα Εγγύησης (ΣυΣυΕ)

Αφορά προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) με ποιότητα και δεσμούς με τον τόπο (Σχεδιασμός και εφαρμογή). Το ΣυΣυΕ μπορεί να ενισχύσει οποιοδήποτε επίσημο εθνικό και ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης. Καλύπτει κενά αυτών των συστημάτων εστιάζοντας στην ιδιοτυπία αγαθών και υπηρεσιών και στους δεσμούς τους με τον τόπο τους. Συνδυάζει αναλύσεις από αναγνωρισμένα εργαστήρια, χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και ενεργοποίηση ομάδων που εμπλέκονται στην ανάδειξη και αξιοποίηση ενός προϊόντος.
Tο Συμμετοχικό σύστημα εγγύησης τοπικών προϊόντων σε αντίθεση με τα συστήματα πιστοποίησης από τρίτους, έρχεται να εγγυηθεί επιπλέον την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων που συνδέονται με την αγκύρωση σε ένα τόπο και τους δεσμούς με τους πόρους του.

Οργάνωση τοπικής εκπαίδευσης για κατοίκους & δρώντες της υπαίθρου

Η Terra Thessalia έχει αναπτύξει το εκπαιδευτικό της έργο με βάση τις παραπάνω θεματικές δραστηριοποίησής της. Ωστόσο, η καινοτομική της παρουσία σ’ αυτό το πεδίο προσδιορίζεται ως εξής:
Α. αναπτύσσει εκπαιδευτικά εργαλεία με χρήση υψηλής τεχνολογίας στον τομέα των αναπαραστάσεων με στόχο να υποστηρίξει ενεργά τη συμμετοχή των κατοίκων στις διαβουλεύσεις και στη λήψη αποφάσεων
Β. οργανώνει τοπικά εργαστήρια υποστήριξης της μάθησης, της ανταλλαγής εμπειριών, της κατασκευής και ανάδειξης τοπικών πόρων καθώς και αναζήτησης καινοτομικών λύσεων για τη ζωή στη νέα ύπαιθρο.
Η σημερινή ύπαιθρος δεν έχει καμιά σχέση με το παρελθόν ως τόπος και πλαίσιο κατοίκησης. Οι μεταφορές και οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα όσον αφορά τις μετακινήσεις, την επικοινωνία και την πληροφόρηση, Ωστόσο, παρατηρείται ότι υπάρχει δυσκολία να οργανωθούν και εφαρμοστούν νέες μορφές και πρακτικές κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης. Από τη μια, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές παραμένουν εγκλωβισμένες στην προσφορά θεάματος και κατανάλωσης αντί για στήριξη παραγωγής έργου από τις τοπικές κοινωνίες. Από την άλλη, ο τοπικός πληθυσμός και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, αδυνατούν να αναπτύξουν νέους τρόπους και μορφές συνεργασίας και ψυχαγωγίας και να ανακαλύψουν νέους χώρους συνάντησης.

Μεθοδολογία

H Terra Thessalia για να μπορέσει να αξιοποιήσει την πληθώρα πληροφοριών σε πολλαπλές πηγές προέλευσης και κλίμακες αλλά και την απαραίτητη συμμετοχή των τοπικών δρώντων, εφαρμόζει μεθόδους και εργαλεία που αξιοποιούν τη 3D-γεωοπτικοποίηση (3D-αναπαραστάσεις) καθώς και τις μη καταστρεπτικές τεχνολογίες (GIS, τηλεπισκόπηση). Ειδικότερα οι 3D-αναπαραστάσεις (δημιουργία διαδραστικών χαρτών) ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των δρώντων και ενεργοποιούν την συλλογική μνήμη, με αποτέλεσμα τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών «εκ των κάτω» οι οποίες οδηγούν στην ανίχνευση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
Οι μεθοδολογικές διαδρομές και πλοηγήσεις λειτουργούν ως εργαλεία για τη από κοινού παραγωγή εδαφικής πληροφορίας αλλά και λήψης αποφάσεων. Αυτές οι πλοηγήσεις επομένως, εμπλέκουν τοπικούς ενδιαφερόμενους, αρθρώνουν χωρικές και χρονικές κλίμακες, και παράγουν πληροφορία τοπικού ενδιαφέροντος (ταυτοποίηση πόρων, ανάδειξη δεσμών μεταξύ πόρου και κληρονομιάς κτλ).
Βασικός στόχος αυτής της μεθοδολογίας είναι η άρθρωση, όσμωση μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και της βιωματικής γνώση των δρώντων διασταυρώνοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Κοντά σας
για κάθε
επικοινωνία.

Στείλτε μας το μήνυμά σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!